Multă rugăciune !

IMG_4823

Azi ne rugam !

Roaga-te, mediteaza, incanteaza, contempleaza, fa oricare ar fi acel lucru pe care tu il faci, dar care te duce cu gandul la iubire, unitate, compasiune si intelepciune.

Ne rugam pentru parinti, copii, pentru toti cei care simt durere si pentru cei care nu mai sunt…

Azi ne rugam si poate cand stam, acolo, in genuchi, realizam/ constientizam ca de fiecare data cand spunem unui om ca este prost, ca nu este in stare de nimic, ca este gras, urat, tigan, homosexual, acel om se indeparteaza. Se indeparteaza pentru ca simte ura, se simte ne iubit, neacceptat, nedorit. Voi continua firul logic: Mare parte dintre oamenii marginalizati se inraiesc, rar evouleaza, rar depun efort pentru a fi parte din solutie… Ceea ce ii indeparteaza si ii inraieste este teroarea… teroarea si presiunea la care noi ii supunem pentru a fi altfel decat ei sunt, teroare si presiune la care noi ii supunem prin glumele noastre proaste si rautcioase, prin comportamentul nostru plin de superioritate si prin ignoranta noastra.

Si noi suntem teroristi ! Nu ca aia, dar tot teroristi, iar teroarea este teroare, indiferent de forma pe care o ia. Cand unui om ii este frica de ce-i vom spune sau de ce-i vom face, pentru simplul fapt ca nu sunten de acord cu felul in care isi traieste viata, aia se numeste terorism !

Cunosc copii care fug de acasa, decat sa le vada parintii carnetul de note – teroare

Cunosc mame care si-au luat zilele extenuate de batai si umilinte – teroare

Noi suntem solutia ! Nu copiii nostri, noi, adulti acestui moment. Noi ne putem transforma din observatori, in solutie ! Noi observam, comentam, dar nu actionam.

O “prietena” mi-a spus: “Sa nu te mai ingrasi, nu-ti sta bine”… O rautate gratuita, negandita, care nu-mi foloseste la nimic si nici relatiei noastre, ba dimpotriva.

Cunosc parinti care spun copiilor lor: ” Daca ramai corigent, nu mai esti copilul meu”…

Sunt oameni care spun: “N-am nici o treaba cu nimeni, in schimb, nu-i inghit pe tigani… “

sau “Sunt tolerant, fiecare are dreptul sa fie si sa faca ce vrea, in schimb sa nu vad doi barbati ca se pupa langa mine, ca nu stiu ce fac…”

Preferata mea este ” Nadine, ai o culoare a pielii asa frumoasa,  nu ca aia negrii- negrii, parca sunt gorile, dar tu esti frumoasa cu culoarea asta…”

Sper sa nu te regasesti in nici una dintre variante, pentru ca, de fapt, orice forma de a discrimina, indiferent de criteriile de a divide, de a separa oamenii, duc la teroare, la razboi, la moarte.

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale discriminarii este adolescentul introvertit care vine cu mitraliera la scoala si impusca tot ce prinde. Mai țineți minte ? curtemurator …

Te intrebi, poate, care este legatura intre atacul de la Manchester si tot ce am spus eu pana acum… legatura este ura !… samanta de ura care ia forme nebanuite. Orice om marginalizat, va face grup cu altii marginalizati, iar in grup, vor intoarce ura catre cei care i-au izgonit. Nimeni nu poate trai cu gandul ca asa cum este el natural, nu este bun de a fi prietenul cuiva, iubit de cineva, parintele cuiva, colegul cuiva. Nimeni nu accepta cu smerenie ca unii au decis ca el nu merita ce toti ceilalti au. Este utopie sa credem ca aratand cu degetul spre cineva spunand: ” Tu, dispari, nu te vrem”, va pleca cu coada intre picioare, cerandu-si scuze ca ne-a jignit cu existenta sa…

Azi ne rugam, maine luam o decizie !

Decizia de a avea responsabilitatea lucrurilor pe care le scoatem pe gura ! ne gandim de doua ori daca chiar vrem sa radem de un alt om sau de actiunile sale.

Decizia de a nu mai permite ha ha-ieli in gasca noastra, in casa noastra, in lumea noastra. Zero toleranta la bancuri cu femei violate si batute,  tigani si toate acele bancuri care ne dau discomfort, senzatie pe care nu stim sa o interpretam. E disconfort si vine din faptul ca participam la a perpetua un lucru rau si nu unul bun. Atat de simplu.

Decizia de a voluntaria, de a dona, de a scana comunitatea in care ne traim viata si a identifica, copiii care nu se afla in sistemul educational sau ai caror parinti, se chinuie sa-i pastreze in scoala. In general, nevoile sunt de rechizite, incaltamine… minore in comparatie cu ce inseamna, de fapt, inca un om needucat umbland pe strazi.

Decizia de a ne creste copiii toleranti fata de tot ce este diferit de ei si de obiceiurile cu care au fost obisnuiti in familiile / comunitatile lor.

Decizia de a ne hotara daca suntem parte din solutie sau parte din problema. A iubi si a accepta, neconditionat fiintele acestei planete, inseamna a fi parte din solutie. Cand alegem pe cine iubim – inseamna a fi parte din problema.

Sunt optimista ! Cu cat semenii mei sunt mai haituiti, cu atat ii iubesc mai mult si vreau sa fim bine. Vrerea se manifesta prin a respecta deciziile pe care le-am mentionat mai sus. In fiecare zi aleg sa fiu parte din solutie. In fiecare zi !

Sa fii bine, om bun, sa fim bine !