Super Erou

IMG_4617

Partea I

Vrei, nu vrei, asta eşti, asta ai putea fi pentru copilul tău : Un super erou !

Fie ai doar o leţcaie în buzunar, fie locuieşti într-o casă în Primăverii, pentru puiul tău, tu eşti soluţia pentru tot ce nu înţelege, pentru tot ce nu poate.

Aşa vede el lucrurile în primii ani de viaţă. Ani care îl vor seta mental / comportamental / emoţional pentru tot restul vieţii. Ani care sunt baza a tot ceea ce el va deveni ca adult.

Din punctul de vedere al copilului tău, TU POŢITU ŞTII ! TU REZOLVI ! TU EŞTI FĂRĂ FRICĂ, TU EŞTI UNIC ! Greu de crezut, uneori, dar în ochii lui, nu există altul mai bun ca tine.

Cât de inteligenţă este natură distorsioneze puţin realitatea puiului, pentru ca el poată trăi într-un cocon de siguranţă, iubire şi acceptare totală. Genial !!

Pentru ca puii noştrii crească puternici, siguri pe ei, viabili pentru viaţă, viabili social, ei au nevoie simtă acest cocon, iar asta este de nenegociat pentru buna lui dezvoltare.

Dragă părinte, gândeştete de două ori inainte de a spune copilului tău nu poţi, nu ştii, ţi-e frică

Gândeştete  la ce efecte ar putea avea asupra copilului tău lacrimile tale de neputinţă, văicărelile şi copleşirile tale…  Asta îmi aminteşte de vorbele lui Zorba a lui Kazantzakis :  “Nu mi-e ruşine plâng, nu, dar numai în faţa bărbaţilor. Noi, bărbaţii, formăm un fel de gaşcă, nu-i aşa? Nu-i ruşine. Dar de faţă cu muierile trebuie te arăţi totdeauna viteaz. Altfel, dacă ne apucăm şi noi miorlăim, ce-o se aleagă de nefericitele astea? Are vie sfârşitul lumii.”

Înlocuind muierile, cu copiii, binenînțeles.

Când părintele nu ştie, este confuz, rătăcit, nesigur pe el, cumva îl împinge pe copil şi găsească culcuş, protecţie, în altă parte, iar pericolul în asta, pe lângă multe altele, este se schimbă zona de influenţă asupra copilului … Noi trebuie avem cea mai mare influenţă în viaţă copilului nostru, nu altcineva. Pentru asta, nu putem preda frâiele

Te întreabă ceva şi nu ştii răspunzi ? E în regulă, spune-i vei afla, pentru tu poţi afli. N-ai aflat, e in regula, pentru ca ai incercat ! 

Când trebuie rezolvi ceva pentru el, deşi nu prea pare ai cum, te peste cap, ţi vadă strădania. Mai puţin contează dacă vei rezolva sau nu, dar efortul, încercarea …  asta face un super erou.

Ce model bun de viață pentru copil, să vadă că facem totul pentru a reuși, dar că nu întotdeauna ne iese si că asta este în regulă. Am incercat !

În fiecare zi suntem nevoiţi devenim tot soiul de personaje pentru a ne mulțumii şefii, partenerii de viaţă, familia, şi tot aşa. Toţi o facem. Însă acest personaj de super erou este o unealtă pe care atât noi, părinţii, cât şi copilul, o folosim diferit. Noi conştient, ei inconştient. Alege sa fii un super erou pentru copilul tău. În fiecare zi !

Frica ta este un preț mic de plătit, în comparație cu caștigul pe care îl are dezvoltarea copilului tău.

Copilul are nevoie ştie cineva îi are spatele, indiferent de situaţie. Asta nu înseamnă te duci şi te iei la harța cu alţi părinţi sau şi mai rău, cu alţi copii, tu, ditai adultul. Mai există o cale, iar acea cale este diferită de la un părinte la altul; dacă nu o ai, pune pe lista o găseşti.

Copilul are nevoie ştie are spatele acoperit la năzdrăvănii, încurcături, şi mai ce adună puiul de om de prin lumea lui mică, are nevoie ştie noi suntem acolo, linia întâi; Fara jenă, fară frică, fara idei preconcepute. Acolo, langă el !

De final

Copilul nu trebuie cunoască problemele părinţilor; sunt copleşitoare pentru un pui de om, mai ales , de cele mai multe ori,  i se par imposibil de rezolvat, iar asta îi  o nelinişte nesănătoasă.

Omul mare poate coase ce viaţa descoase, puiul, nu.

fii bine, fim bine !

Nadine