Ba se poate !

În acest material, voi referi la noi, românii, şi nu la oameni în general.

Deseori, diverse persoane întreabă, ce anume facă pentru a-şi transforma viaţa, pentru a trăi în prosperitate sau pentru a trăi vieţi împlinite, în general. Din umila mea experienţă, împărtăşesc parte din elementele necesare transformării, cum ar fi:

Stabilirea unui scop exact, scanarea vieţii şi a mediului înconjurător şi a resurselor de care dispunem, identificarea oportunităţilor din mediul înconjurător, dezvoltarea unui plan şi acţionarea asupra planului (printre cele mai importante).

Mie mi se pare simplu, având în vedere scopul stabilit. Pare dificil, însă, când scopul este banal, când scopul nu este aducător de schimbarea vieţii.

Când nu te trage inima pleci la drum, mai aruncă o privire asupra scopului; poate acolo trebuie umblat.

Dacă ai plecat la drum, ai stabilit un scop, ţiai scanat viaţa şi mediul înconjurător, dar nu vezi nici o oportunitate, şi vezi doar piedici, aici te afli în majoritate. Cumva, la noi, românii, afli întâi ce nu se poate, pentru ca, într-un târziu, dupăda-i şi luptă“, te alegi cu un ” bine, hai încercăm, dar nu promit nimic”…

” Scoate apă şi din piatră seacă

scrie pe toţi pereţii: Nu există loc sau situaţie fără oportunități. Fie eşti de la ţară, fie eşti sărac(ă), fie eşti varstinc(ă), fie eşti obez(ă), indiferent cum crezi eşti sau care crezi tu este situaţia ta de viaţă, care te împiedică trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti, crede-, este doar din cauza felului în care percepi lucrurile. Popular vorbind, dacă îmi permiţi, este doar în capul tău.

IMG_6883

Argumentele pe care le aud, cel mai des,  din cauza cărora nu se poate face nimic sunt:

Oamenii sunt de proastă calitate, răi şi invidioşi.

În orăşelul/ satul meu, nimeni nu te sprijină, nu sunt bani, mentalitatea oamenilor este un obstacol.

Ce o zică lumea dacă, dintr-o dată, apuc de…

Nu sunt un talent în nimic

Nu sunt suficient de priceput(ă) la mai nimic altceva, în afară de activitatea pe care o fac la serviciu, în fiecare zi.

Mi-e ruşine / frică de nereuşită

Le pot lua pe rând, însă este redundant. Obstacolul nu este în afara ta, ci în mintea ta. Toţi acei români de care am auzit sau nu, care şi-au revoluţionat vieţile, au avut aceleaşi condiţii, aceleaşi “obstacole”. Au avut aceiaşi oameni răi în jurul lor, aceeaşi mentalitate învechită şi comunistă şi la fel de multe temeri, însă ce a făcut diferenţa este au ales fie de partea lor şi nu de partea exteriorului lor ( oameni, sat, piedici, lipsuri, mentalităţi etc.)

Tu ce fel de om eşti ? Ce fel de om vrei fii ?

Zbaterea şi frustrarea vor înceta când identifici omul care eşti sau vrei devii.

Dacă eşti omul care vede numai obstacole, dacă eşti convins nu se poate fii altfel, dacă eşti convins nu te poţi schimba, dacă eşti convins nu îţi poţi îndeplini visurile, indiferent de ce spun eu şi alţii, atunci, pace de pe acum. linişteşte zbaterea… lasă-o aşa ! Anii mulţi de trai în societatea noastră abrazivă se manifestăînţeleg perfect.

Dacă, în schimb, vezi numai obstacole, dar simţi este posibil existe schimbare, iar acea shimbare se întâmple în tine.. atunci luptă ! ai prins un firicel. Ţinete de el. Acel firicel de speranţa te va scoate la lumină. Înseamnă mentalitatea lui ” nu se poate” a lăsat o portiţă, suficient cât bagi piciorul şi tot deschizi uşile larg pentru a aduce lumină, schimbare. Schimbare întâi la interior şi, după, la exterior.

Norocul nostru, creierul are abilitatea de a se reprograma. Trebuie doar vrei. Vrei?

Vrei îţi schimbi mentalitatea ?

Vrei poţi scoate apă şi din piatră seacă ?

Vrei vezi oportunităţi, acolo unde majoritatea vede doar obstacole ?

Te întreb, iar tu cercetează.

Alegi fii ca ei, cei mai mulţi sau alegi te încordezi puţin şi trăieşti la nivelul la care meriţi ?

Cine ţi-e profesor ? de la cine înveţi şi ce anume înveţi ?

Înveţi de la televizor ? de la ce emisiuni ?

Pe cine admiri ? Pentru ce admiri acea fiinţă ?

Ce citeşti ? Ce simţi primeşti din acele rânduri ? La ce îţi foloseşte ce citeşti ?

Îţi doreşti evoluezi sau e bine aşa …?

Aflăte ! cautăte ! cerceteazăte ! evalueazăte !

Ce lipseşte rost şi pune la loc. Ce este stricat – repara, ce este bolnav – vindecă 

Când sufletul tău îşi doreşte ceva, o casă mai mare, o viaţă mai bună, afecţiune, etc. şi imediat începi cu “da, dar …” şi tot soiul de scuze pentru a te resemna, află, prieten bun, teai molipsit, fără îţi dai seamaşi boala i’ grea… poate ţine o viaţă întreagă.

Îţi ataşez un link cu nişte români care au rupt gardul, care au ieşit din normă. Români care au crezut în ei înşişi şi şi-au transfomrat viaţă şi destinul.

nadinevoindrouh.com/romani-inspirationali/

 

Lasăte inspirat de ei !

Om bun, acum la final, inspiră-ne şi pe noi, spune-ne şi nouă, ce faci ca  îţi faci viaţa mai bună, ce faci ca  lupţi cu mentalitatea rigidă ? Aşa învăţăm şi noi unii de la alţii.

Iar dacă știi români care și-au transformat viețile, spune-ne și nouă despre ei. Să-i aplaudăm, să-i celebrăm și să mai învățăm și noi, una-alta.

fii bine, fim bine !

Aștept cu mare drag comentariile tale

Nadine