Partea I
Spune-mi ce faci în 24 de ore ca să îţi spun dacă vei ajunge să trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti.
Omul îşi poate antrena creierul şi corpul după bunul plac. Le poate antrena de aşa natură încât ele să servească omul, nu să îi stea în cale.
Lipsa chefului, mâncatul peste măsură, lenea, lipsa de idei, pierderea timpului, fumatul şi orice alt act direct împotriva sănătăţii noastre, toate sunt dovezi ale creierului care lăsat în voie devine duşmanul nostru.
Când nu ai chef să te dai jos din pat pentru a face mişcare, creierul este împotriva ta.
Când renunţi să mai faci mişcare după doar 15 minute, creierul este împotriva ta.
Când fumezi ştiind că îţi face rău, îţi scurtează viaţa şi nu te lasă să trăieşti la maximum de potenţial fizic, creierul este împotriva ta.
Când după 8 ore de somn, încă leneveşti în pat… acelaşi lucru
Când stai într-o relaţie toxică, o relaţie care nu te ajută să evoluezi, o relaţie în care esti nefericit(ă), creierul este împotriva ta.
Lista este lungă, dar putem schimba deznodământul listei în funcţie de cum ne ” manipulăm” creierul pentru a-l face să ne servească interesele şi nu să fie împotriva noastră.
Dacă vrem rezultate bune, în cele mai mici detalii ale vieţii noastre ( familie, carieră, sănătate, finanţe) trebuie să învăţăm să ne conştientizăm acţiunile şi alegerile din cele 24 de ore
Alegeri/Conștientizare:
Cu ce umplem cele 24 de ore ?
Cât dormi, cât timp mănânci într-o zi, cât stai la ţigară, cât stai la poveşti, cât timp faci sport, cât timp investeşti în transport, cât timp stai pe tel ?
Este crucial ca toate aceste momente să fie, cumva, sub control. Să fie monitorizate.
Am început să dau atenţie acestui aspect în urmă cu câţiva ani, când o prietenă de a mea care s-a mutat din ţară pentru a-și construi o viaţă mai bună, mi-a spus atât mie cât şi celorlalţi prieteni să nu o mai sunăm în timpul săptămânii pentru că preferă să investească acel timp în a învaţă limba, a munci şi a învaţă sistemul din nou ţară, pentru a-şi asigura o viaţă de calitate. Mi-a spus că nu face nimic fără să ştie exact cât timp investeşte în acel lucru… Evident, ani mai târziu, are o viaţă frumoasă și prosperă, pentru că a intuit cu înţelepciune că timpul se pierde în lucruri mărunte, dar constante. I-am urmat exemplul şi am făcut acelaşi lucru în urmă cu doi ani, când am început un proiect foarte important mie, despre care am să–ţi spun în vreo trei săptămâni.
Am învăţat să îmi dozez timpul de ” pe telefon la poveşti“, ” cu fetele la terasica“, ” un film super la tv“, “un prânz mai lung, căscând gura pe la tv“… Am reuşit să investesc şi timpul petrecut la volan ascultând cărţi audio sau diverse interviuri cu oameni interesanţi care au ceva de spus. Marii clasici sau diverse podcasturi de care nu am timp când sunt la birou sau cu familia, pot fi ascultate lejer, în timp ce fac km. prin oraş.
Aşadar, dacă vrei să realizezi ceva, ia–ţi timpul înapoi şi investeşte-l cu intelepciune în limbi străine, în citit cărţi bune, în a învaţă câte ceva despre finanţe ( cum să faci bani şi cum să economiseşti), investeşte în sport, în gătit sănătos. Investeşte în a învaţă cum să tarnsformi un hobby într-o afacere de apartament, cum să te transformi pe tine sau cum să îmbunătăţeşti relaţiile cu cei la care ţii.
Prietenii vor fi tot acolo, şi dacă nu vor să mai fie, nu ai pierdut nimic. Un prieten adevărat se va bucura că ai ales să investeşti în tine şi în viaţa ta.
Nu vei face asta la nesfârşit. Înţeleg că poate părea frustrant că nu mai ai spontaneitate însă, realmente, dacă nu ai primit vreo moştenire de pe undeva, o moştenire care să îţi asigure traiul pentru tot restul vieţii, atunci va trebui să investeşti timpul în situaţii care îţi vor genera prosperitate şi calitatea vieţii.
Aici merge la fix fabula cu Greierele şi furnica de La Fontaine
Sunt om în toată firea şi nu există luna să nu mă gândesc la această fabulă. Te uiţi la televizor sau auzi de la cunoştinţe despre oameni care trăiesc la graniţa cu sărăcia sau care au avut o situaţie dramatică de viaţă şi nu s-au mai putut redresa…
În general, mai toate rămân neredresate/ nerezolvate din cauza lipsei economiilor personale financiare, din cauza unui plan de viață, din cauze bizare care se intâmplă pur si simplu….
Nu spun ca a investi timpul cu înțelepciune îți asigură o viață lipsită de griji. Spun că a face asta, crește șansele unei vieți lipsite de griji. Eu, personal, în fiecare zi fac totul pentru a investi intr-o astfel de viată, chiar dacă nu îmi poate garanta nimeni reușita. Îmi pare de bun simț să încerc și să sper.
Aceştia sunt anii în care regimentezi timpul, pentru că aceştia sunt anii când sănătatea este de partea ta, dar și cheful de a face ceva. Aceştia sunt anii acumulărilor. Atât de informaţii, de titluri, de oportunităţi, cât şi de resurse financiare şi diverse alte bunuri.
Până în 60 de ani… poate nu întâmplător de atunci intervine şi pensionarea.
Preţuieşte–ţi timpul. Pune-l pe hârtie că să vezi unde se duce, minut cu minut. Fie că e luni, fie că e duminică, timpul trebuie investit cu ştiinţă.
Sfârşitul de săptămâna investeşte-l în odihnă, familie şi prieteni. Investeşte fără vinovăţie, pentru că dacă ai noroc, o iei iar de la capăt cu minunată zi de luni, şi tot aşa…
Om bun şi drag ! Să nu-ţi fie teamă de ziua de mâine. Fii înţelept astăzi, iar mâine va fi blândă, generoasă şi fertilă. Fii cu ochii în patru pe averea ta: TIMPUL TĂU… Asta este una dintre cele mai mari averi pe care le ai cu adevărat. O poţi înmulţi sau o poţi risipi. Ia–ţi câteva minute să te gândeşti profund şi serios ce vei face de mâine încolo cu timpul tău.
Sunt alături de tine pentru a-ţi da idei şi a te inspira pe mai departe. Scrie-mi şi îţi voi răspunde personal.
Te rog, împarte și cu alții acest mesaj. Este important să evoluăm împreună, să creștem și să prosperăm împreună.
Mulțumesc !
Să fii bine, să fim bine !
nadine