Nu te văita. Niciodată !

Nu te văita, nu te bosumfla, nu te da cu popoul de pământ pentru că nu interesează pe nimeni, din păcate. Abia iau oamenii în seamă văicărelile unui copil, ale unui pui de om, darămite ale unui adult. Văicăreala dă semne de neputință, iar, tot din păcate, oamenii fug de neputință. Oamenii nu se gândesc că neputința ” ta” este doar o senzație iluzorie, temporară și ireală. Oamenii nu se gândesc că tu simți că ești neputincioasă (neputincios), dar că în realitate poți muta munții din loc. Nu se gândesc pentru că le au pe ale lor și nu este treaba lor să se gândească la ce poti tu și ce nu poți. Asta este treaba ta ! Și pentru că nu se gândesc, vor fugi atunci când dai semne că ai nevoie de ajutor o mică bucată de drum.

Senzația de neputință apare în momentul în care ne punem sau lăsăm să ni se pună ochelari de cal. Cu ochelarii de cal vezi într-o singură direcție, printr-un singur punct.

De ex: De la vârsta de 15 ani am fost un angajat. Mintea mea, din p.d.v. profesional, s-a format în ideea că pentru a-mi asigura traiul am nevoie ca cineva să mă angajeze. Ani la rândul, de la 15 ani încoace, m am tot subordonat nevoilor unui angajator. Uneori cu rezultate dezastruoase atât pentru mine cât si pentru el, pentru că, după cum bine știi, fiecare angajator vrea să te formeze după nevoile companiei sale, după nevoile idealurilor sale… Cu vârsta mi a venit din ce în ce mai greu să mă modelez nevoilor unui serviciu. Eliberarea a venit când am decis, si când mi am dat voie, să devin eu propriul meu angajator. Evident asta a venit cu un pachet de responsabilități cărora le fac mai mult sau mai puțin față, însă AM DECIS, cu ani în urmă, să învăț, să mă dezvolt și să prosper cu propria mea afacere.

Am putut lua această decizie pentru că am scos ochelarii de cal și pentru că, deloc confortabil, am schimbat punctul de referință în relație cu viața mea profesională. 

Nu spun că tu trebuie să devii propriul tău angajator, spun doar că, uneori, soluția se află în direcția opusă a tot ceea ce ai fost sau ai făcut până acum. Ceea ce vreau să subliniez este că EXISTĂ SOLUȚII  la obstacolele emoționale sau de viață care îți dau senzația de neputință, și poate te aduc în starea de a te văita sau a te victimiza.

” O femeie de succes își construiește fundația din cărămizile care au fost aruncate în ea”

TD Jakes

Parafrazând: UN OM DE SUCCES ÎȘI CONSTRUIEȘTE FUNDAȚIA DIN CĂRĂMIZILE CARE AU FOST ARUNCATE ÎN EL…

Senzația de neputință mai apare și când stăm într-un mediu toxic: oameni care te descurajează ( deseori membrii din familie), oameni cărora le ești indiferent(ă), oameni de proastă calitate care duc vieți dezordonate și lipsite de respect atât pentru ei înșiși cât și pentru cei din jur. FUGI de acolo ! NU STA ! NU ai ce căuta acolo. Te vei îneca împreună cu ei. Fă-ți curaj și ia o decizie eliberatoare. Salvează-te din acel mediu.

Senzația de neputință mai apare și când suntem foarte obosiți. Am întâlnit oameni bogați, frumoși, iubiți care din cauza oboselii nu mai aveau claritate asupra propriilor vieți, nu mai aveau repere, nu mai știau dacă ceea ce fac este bine sau rău… dezvoltaseră o bizară formă de depresie care îi făcea să blesteme tot ceea ce au construit. Cei mai mulți dintre ei, după mai multe ședințe de consiliere, mi au urmat sfatul de a schimba ritmul vieții lor și și au revenit. Așadar: Tu nu te-ai născut pe lumea asta pentru a-ți îndeplini norma la serviciu, tu nu ai venit pe această lume pentru a deveni un producător de bani și bunuri. Ai venit pentru a manifesta viață, ai venit pentru a te desăvârși, pentru a călători, a iubi, a cunoaște, a dărui, a îmbrățișa, a săruta, a admira, a te conecta, a evolua.

Oamenii vor să se asocieze cu oameni puternici, virili, viabili pentru viață, frumoși și bogați, dacă se poate. Cu toate că și cei potenți, puternici, frumoși și bogați au multe momente când simt că sunt neputincioși doar că maschează această trăire pentru că ei cunosc jocul. Da, este un joc social. Dacă vrem să reușim avem nevoie, uneori, de niște aparențe.

Nu sunt de acord cu ele, dar și eu le practic uneori. Mă prefac că sunt mai bine decât sunt, din politețe, pentru că nu vreau să împovărez pe nimeni cu ale mele, știind că toți le au pe ale lor. Dacă am nevoie de ajutor, îl cer fără să dramatizez și fără să mă vait. Cer ajutor punctual într-o chestiune anume, iar ajutorul primit îl folosesc pentru  a-mi construi vindecarea/revenirea/reușita, în funcție de situație.

Totodată, am decis să nu vorbesc despre perioadele dificile prin care trec și pentru că nu vreau să mă expun unor comentarii sau sfaturi stupide.

Evident că toți avem un om sau câțiva oameni foarte apropiați care sunt dispuși o perioadă să ne asculte pe un colț de masă, la o cafea, în pijamale, dar am învățat să nu o mai fac nici pe asta, pentru că nu vreau să mai exersez o stare a minții care nu îmi folosește la nimic.

Văicăreala este o stare a minții. Văicăreala este un exercițiu care cu cât este făcut mai des, cu atât se împământenește mai adânc în viața de zi cu zi și în mentalitatea noastră. Văicăreala duce la depresie, văicăreala duce la eșec. Nu te mai văita și apucă-te de treabă ! REZOLVĂ !

#soluția

    • În loc de văicăreală, concentrează-te doar pe soluții, orice altceva este de nenegociat.
    • Investește timp în a căuta soluții. NU lăsa alte gânduri să îți ocupe mintea. NU te opri din bătut la uși, nu te opri din a spera că vei ieși la liman, Nu sta resemnat(ă) pe canapea pierzând timpul, CAUTĂ, CAUTĂ, CAUTĂ o variantă, o soluție, există !
    • În loc să-ți plângi de milă și să te victimizezi, conștientizează faptul că toți oamenii, indiferent de nivelul social, de cum arată, de educație, indiferent, toți au greutăți, probleme, obstacole, doar că cei care reușesc ALEG CONȘTIENT să depășească situația dificilă, ALEG CONȘTIENT să nu fie marcați de situație, ALEG CONȘTIENT să transforme situația în hrană pentru reușita lor.
    • Pleacă din mediul toxic și INVESTEȘTE în oameni de calitate. CAUTĂ acei oameni care te vor respecta, care nu te vor demoraliza, care cred în aceleași lucruri ca și tine și fă O LEGE personală din a investi prețiosul timp din viața ta NUMAI în oameni care aduc plus valoare vieții tale.
  • Pune pe hârtie un plan cum vei ieși la liman

#ZISȘIFĂCUT

Și vei reuși ! Marchează pe rând fiecare acțiune din lista de mai sus cu zis și făcut și, fără să îți dai seama, viața ta va prinde forma pe care o dorești.

Te aștept în grupurile mele pe fbk : #zisșifăcut, acolo unde marcăm zilnic acțiunile pe care le facem( doar acțiunile), prin text sau fotografie, ale acelor situații pe care le dorim îndeplinite. Și grupul ” Îndeplinește-ți visurile și planul tău cu tine”, acolo unde vorbim si ne sustinem reciproc pentru indeplinirea unui scop/ vis anume.

Pentru mai multe detalii despre cum să îti faci un plan și o strategie de viață, despre schimbarea gândurilor și reconstruirea vieții, vei găsi detalii în cartea mea : “Îndeplinește-ți visurile și planul tău cu tine”, pe care o poți cumpăra aici.

dreamboard

Te îmbrățișez și pe foarte curând !

Spune-mi, tu ce părere ai despre această stare în care mai toți cădem, din când în când, de neputință, și care este soluția ta pentru a ieși din ea ?