Cum devenim cu adevărat folositori

nadinevoindrouh.com

Timp de citire: 2 minute

Învață-i și pe alții ce știi

Suntem programați genetic să dăm mai departe informațiile pe care le deținem. Numai așa omenirea a avut o șansă reală la evoluție.

Înaintea oricui, dăm copiilor noștri sau celor din legătura de sânge. Noah vine cu mine peste tot în timpul vacanței. La întâlniri, la ateliere, iar acum câteva zile, când s-a filmat o emisiune la noi acasă, el a fost primul pe platoul de filmare improvizat în grădina noastră.

Noar are doar 7 ani, nu știu ce va face în viață, dar am obligația, ca într-un mod neplictisitor, să îl învăț tot ce știu. A învățat ce este un platou de filmare, lavalieră, lumini de interior și exterior, emisiune live și înregistrată, montaj, racord, cadru etc.

La întâlnirile mele de afacerii se plictisea la început, acum a învățat să spună săru’mâna femeilor, salut bărbaților, să își ia o apă și să se așeze pe un scaun fără să întrerupă discuțiile.

nadinevoindrouh.com

El a învățat toate aceste lucrui pentru că EU, părintele, am facilitat asta. Am făcut niște eforturi… Pentru că trebuie să recunosc că poate fi și foarte enervant și reușește să perturbeze cam orice mediu profesional, dar nu-mi pasă… copilul are nevoie să fie expus pentru a învăța. Asta, pentru mine, este mai important decât eticheta socială sau mofturile oricui. Trebuie să îmi pregătesc puiul pentru viață.

În casa în care m-am născut se vorbea franceză, eu știu să spun doar bon jour… de ce ? pentru că nimeni nu s-a sinchisit să mă învețe și pe mine. Mi-ar fi folosit…

De aceea, ce știi, învață-i pe ai tăi și pe alții.

Lumea toată este o clasă… o clasă în care toți avem nevoie să învățăm cum să prosperăm, cum să ne apărăm, cum să iubim, cum să gătim, cum să…, cum să… Alege să fii unul dintre profesori.

Tu știi lucruri. Multe lucruri. Tu știi lucruri prețioase și importante. Poate că ție îți pare că nu știi nimic folositor altora, dar permite-mi să îți argumentez contrariul. Pentru ca informațiile pe care le ai să aibă reală valoare, trebuie să le exprimi acolo unde este nevoie de ele. În cazul meu, eu vorbesc mult cu adolescenții, deoarece am multe informații și multă experiență în relație cu confuzia adolescenței, rătăciri, gafe, școală neterminată, stimă de sine scăzută, alcoolism și alte situații nefericite cu care se confruntă unii adolescenți. Însă, tot ca exemplu, nu pot vorbi despre feminitate sau cum să fii romantic… aceste noțiuni mă depășesc. Cumva, nu mă pun sub măr, așteptând să pice pere. Nu am informații despre romantism, deci nu mă duc în acea direcție, am însă despre viața de adolescent și acolo dau mai departe ce știu.

Eu știu cum să treci prin adolescență și să pici, cât de cât, în picioare sau chiar să excelezi. Pentru o persoană care a avut o adolescență echilibrată, informațiile pe care eu le am pot părea puerile, banale și nesemnificative.  Da, probabil că bat câmpii, că nu spun nimic nou sub soare sau nici măcar ceva semnificativ, însă “banalele” mele informații, în mijlocul unor adolescenți fără părinți, săraci, în anturaje cu droguri și prostituție, încrâncenați și înrăiți fac minuni.

Eu trebuie să le spun prin ce am trecut, cum am trecut peste rușinea de a fi avut râie și păduchi, cum am câștigat primii bani iar în loc să îmi cumpăr haine m-am înscris la școală populară de artă. Eu trebuie să răspund la întrebările lor tranșante ( dna Nadine, dar dvs. ce ați fi făcut dacă, pur și simplu, nu aveați cu ce va încălța și voiați să mergeți la școală ca omu’ ?…. Că fac videochat o zi și nu mă mai doare capu’… nu e ca și cum m-am culcat cu el…) La astfel de, dese, întrebări, vin cu experiența adunată, cu amintirile, cu emoțiile, cu tot ce am pentru a explica, pentru a argumenta, în speranța că inspir o altă cale. În cazul tinerei cu videochat-ul i-am povestit cum, într-o iarnă, m-am dus luni de zile la școală cu niște cizme, mari, negre, de cauciuc, pe care le găsisem la ghena blocului unde stăteam în Sălăjan. Probabil le lăsase un muncitor. M-am bucurat enorm, doar că erau sparte și intra apă în ele. Mi-am învelit picioarele în pungi de plastic. Cât despre dacă eram “ca omu’ ” sau nu, nu eram… simțeam jenă, simțeam disconfort, aș fi vrut să nu mă mai duc la școală, să nu mă expun râsetelor și comentariilor și, cumva, am picat în picioare. Tânăra a rămas pe gânduri. Nu știu ce va alege în final, dar cu siguranță în conștiința ei am mai deschis o ușa, o variantă.

Am spus toate acestea nu pentru a sublinia elemente despre mine, ci strict pentru a argumenta că experiența ta de viață,  ceea ce tu știi, înseamnă informații vitale pentru un alt om sau grup de oameni.

#zisșifăcut

Caută în tine ce simți că ar putea fi cele mai valoroase informații, lecții despre oameni, viață, sănătate, sport, viață profesională, copii, artă, călătorii, orice și dă-le mai departe.

Să fim recunoscători pentru modul gratuit în care putem construi grupuri/ comunități și diverse alte platforme pentru a disemina informațiile și fă-o.

Vorbește-le copiilor din casele de copii, din centrele de urgență pentru minori, vorbește-le vârstnicilor din azile sau organizează întâlniri unde să le vorbești despre cum se poate dobândi calitatea vieții după pensionare. Învață gratuit grădinărit, pian, matematică sau oricare ar fi acel lucru la care ai pricepere.

Contactează asociații non profit și întreabă-i dacă au nevoie de ajutorul tău.

Pune-te în slujba evoluției, pune-te în slujba vindecării, pune-te în slujba oamenilor cu ce știi. Am spus cu ce știi, nu cu ce ai…. deseori, unii oameni găsesc scuza supremă de a nu face ceva pentru alții pentru că nu au bani. Well… informațiile pe care le ai le poți dărui în mod gratuit și, în același timp, să salvezi o viață.

Ce zici, ai putea împărtăși cu alții din experiența ta ?

O vei face ?

Spune-mi la comment, pentru că sunt tare curioasă

Scrie-mi la office@nadinevoindrouh.com dacă vrei să faci ceva

și nu știi ce anume. Scrie mi dacă nu găsești acel lucru la care cu siguranță te pricepi și ai putea să-l dai mai departe. Scrie-mi și mai povestim 🙂

Voi reîncepe atelierele DreamBoard. Le vei găsi la mine pe site, la secțiunea ateliere. Rezervă-ți locul la o dată care îți convine și vino să construim drumul până la realizările pe care ți le dorești.

Pentru mai multe despre schimbarea gândurilor și a paradigmei personale, îți recomand cartea mea, ” îndeplinește-ți visurile și planul tău cu tine” de la editura For-You

fullsizeoutput_519d

Mă mai găsești și pe grupurile de facebook #zisșifăcut și “Îndeplinește-ți visurile și planul tău cu tine“. Două grupuri de oameni dornici să își îndeplinească visurile și țelurile. Oameni care acționează în fiecare zi și care cu ajutorul grupului nu mai amână de pe o zi pe alta acele acțiuni necesare reușitei. În aceste grupuri ne susținem și ne încurajăm pentru a ne asigura succesul propus. Te așteptăm cu mult drag ! 

Te imbrătișez și să-ți fie numai bine !

dreamboard

Dacă îți place ce ai citit dă, te rog, share, pentru a fi cât mai mulți oameni inspirați să trăiască viața pe care și o doresc. Îți multumesc anticipat.