Elevă la 44 de ani

episodul 1

Înainte de a turui, te invit pe noul meu cont de Instagram dedicat celor ce au nevoie de încurajări pentru a se întoarce la școală, dar și despre ce înseamnă sa inveti pentru școală ca adult. @nadine.la.scoala

Am 44 de ani și în vara îmi dau BAC-ul. Am decis în urma cu 5 ani să iau liceul de la capăt. De la clasa a IX-a, deși l-am mai făcut o dată. Să fiu elevă la 40 de ani a fost și este o experiență de viață care m-a învățat enorm de multe despre mine, despre oameni și despre societatea noastră. Nu m-am așteptat să mă transform în tocilara care am devenit, pentru că nu m-am așteptat să-mi placă atât de mult materia claselor IX-XII (a XIII-a, în cazul meu, adică al celor de la fără frecvență).

M-a uluit să aflu cât de multe lucruri nu știam, dar și cât de multe nu știu cei care termină liceul. Lucruri esențiale despre viață, despre a fi om, despre bani, despre băieți, despre fete, despre alte culturi, despre cum să iei decizii și despre cum să îți faci un rost pentru a fi bine cu tine în lumea asta bizară.

Am un copil, un bărbat, cinci pisici maidanezi și doi câini. În fiecare zi, după ce îmi termin “îndatoririle” către ei, abia aștept să mă duc la învățat. Abia aștept să deschid cartea și să aflu trăznăi despre lumea în care trăim și despre lumea celor ce au fost înaintea noastră.

M-a luat prin surprindere dorința de a-mi impresiona unii profesori. N-am crezut că la vârsta mea voi dori să fac mândră o profesoară ( în mai toate cazurile, mult mai tânără decât mine…). Acum, cu emoții îmi prezint temele… oare am făcut bine? oare am dezamăgit-o?

Am o profesoară anume care îți dă notă mai mare dacă scrii cu stiloul pe foaie velină. Recunosc, mă emoționez pe mine însămi atunci când stau în toiul nopții să copiez tema, scrisă deja în p.c., după cerința dumneaei… Mă emoționez pentru că a reușit, cumva, această femeie, să facă un om în toată firea să-și dorească să fie mai bun într-o privință, iar asta este mare lucru! Datorită ei vreau și să scriu frumos cu stiloul. Și vreau asta într-o lume în care mai totul se scrie digital sau cu pixul.

Cu mintea de acum, și datorită experienței de elev întârziat, înțeleg pe deplin rolul unui profesor/învățător în viața unui om. Cu mintea de acum, dacă un om investește timp pentru a mă învăța ceva, și dacă o face și într-un mod armonios, valorizant, pe acel om îl port precum un talisman în conștiința mea. Și astfel de oameni/profesori am întâlnit la orele de fără frecvență, din clasa a IX a și până azi, în prag de Bac.

Nu toate au mers după cum mi-aș fi dorit, însă voi mai povesti pe această temă.

Înainte de final, am o rugăminte:

  1. Dacă știi pe cineva care nu și a terminat studiile, abordează cu blândețe și respect tema. Fă-i cadou un ghiozdan, și spune-i că-i vei fi alături până își va finaliza studiile. Dacă vei reuși să îl/o faci să se reînscrie la școală, vei salva un om. Dacă acel om are și copii, îți poți imagina efectul unui părinte care are respect pentru școală în viața și viitorul copiilor săi.
  2. Dacă tu nu ți ai terminat studiile, te rog sa mă crezi că întoarcerea ta la școală va fi cel mai bun lucru pe care îl vei face PENTRU TINE. Educația și diploma dobândite te vor ajuta să te angajezi mai ușor, îți vor aduce o pensie mai mare, îți vor aduce independență financiară, îți vor crește stima de sine și, dacă ai copii, vei avea niște copii care își vor dori, asemeni ție, să își termine studiile pentru a avea o viață mai bună.
  3. Dacă auzi pe cineva că râde de un om pentru că nu are studiile terminate, roagă-l să înceteze. Nimeni nu vrea să umble prin lume ca muncitor necalificat, nepregătit, și cu frica zilei de mâine. Dacă un om nu și a terminat școala, ceva cumplit s-a tot întâmplat în viața lui și, în final, a făcut ce a știut mai bine cu nivelul informațiilor pe care le avea. Este important să avem respect pentru destinele oamenilor.
  4. Te rog să te gândești la privilegiul de care ai avut tu parte, acela de a fi avut niște adulti ( și unul e suficient), în viața ta care au tras de tine și te au împins de la spate ca să te duci la școală sau să îți faci temele. Oameni care te-au îmbrăcat, te au hrănit, și nu te au scos de la școală pentru a te pune la muncă în gospodărie. Ai avut lângă tine oameni care au investit în tine timp și informație ca tu să pricepi de ce este importantă școala, și cum va fi viața ta dacă o faci până la capăt. Datorită acelor oameni tu ești astăzi un om cu studiile terminate. Dacă ei nu erau, ți ai fi construit viața așa cum o face orice copil nesupravegheat și față de care nu își dă nimeni interesul. Pentru că da, un om care nu și-a terminat școala, nu a avut pe nimeni căruia sa i pese suficient de viitorul său.
  5. Cei mai mulți oameni care nu au studiile terminate nu se întorc la școală de teamă că se va râde de ei( gura lumii), de aceea, înainte de a judeca, află că cei mai mulți oameni care nu au astăzi studiile terminate, de obicei, au fost nevoiți să muncească de la vârste fragede pentru a aduce bani acasă, iar în cazul fetelor, mai există și măritișul și făcutul de copii. Atât de simplu și de trist! – iar de acești oameni nu se râde.

Te îmbrățișez!